MRP I en MRP II (en ERP)

Ondanks dat de termen vaak worden gebruikt is het niet voor iedereen duidelijk wat nu het verschil is tussen MRP, MRP II, Material Requirements Planning en Material Requirements Planning. In dit artikel leggen wij kort maar krachtig uit wat deze termen nu precies betekenen. Het verschil tussen ERP en MRP zal in een ander artikel nader worden uitgelegd.

MRP I (Materials Requirements Planning) en MRP II (Manufacturing Resource Planning) zijn beiden computer gestuurde systemen voor het organiseren en volgen van productieprocessen. MRP, of MRP I, staat voor Material Requirements Planning. Het houdt zich bezig met het inkopen van de juiste hoeveelheid grondstoffen op het juiste moment om de productie te ondersteunen. MRP systemen vertalen het “productieplan” naar aparte componenten en schatten in hoeveel van iedere materialen ingekocht moeten worden om aan de productiedoelstellingen te voldoen. MRP begint en stopt dus bij “de werkvloer”.

MRPII gaat een stap verder en heeft geavanceerde functies voor het optimaliseren van de productiemiddelen. Om het verwarrend te maken staat MRPII niet voor dezelfde afkorting maar voor Material Requirements Planning. MRPII geeft vooral meer mogelijkheden om productie te optimaliseren. Zo kan hiermee de productieplanning, machinecapaciteitsplanning, forecasting (van klantenvraag) etc. worden geoptimaliseerd. Daarnaast heeft MRPII ook tools die kijken naar de beschikbaarheid van het personeel en hun productiviteit.

×

ERP informatiepakket aanvragen

Aanvragen