MRP of ERP?

Steeds vaker hoor ik de vraag wat nu precies het verschil is tussen Material Requirements planning (MRP) en Enterprise Resource Planning (ERP). In de eerste instantie lijkt deze vraag makkelijk te beantwoorden:

Material Requirements Planning, of MRP is veel specifieker dan ERP. MRP is bedoeld voor het beheren van resources die tijdens het productieproces in het spel komen. Denk hierbij aan stuklijsten, productieorders etc. Zelf de opvolger van Material Requirement Planning, MRP II (Manufacturing Resource Planning), kan niet hetzelfde wat een ERP systeem. Enterprise Resource Planning systemen worden gebruikt om de beschikbare middelen van een organisatie (de resources) zo goed mogelijk te beheren. Deze middelen kunnen echt van alles zijn: van financiële assets, tot werknemers, tot inventaris. ERP systemen kunnen dus hetzelfde als MRP systemen én meer. U vraagt zich dan waarschijnlijk af waarom iemand ooit zou kiezen om een alleenstaand MRP systeem te implementeren.

ERP heeft veel meer functies en integreert bijvoorbeeld ook Customer Relationship Management modules en financiële software. De vraag is echter of al deze functies interessant genoeg zijn om een ERP implementatie te realiseren. Het kiezen voor een bedrijfswijd ERP systeem heeft een enorme impact op uw onderneming. Niet alleen zijn de kosten erg hoog, maar de complexiteit vergt een IT infrastructuur die niet alle bedrijven in plek hebben. Voor de bedrijven die vooral hun productieprocessen willen verbeteren is het dan beter om voor een minder grootschalig project te kiezen. MRP is dan een betere optie.

×

ERP informatiepakket aanvragen

Aanvragen