Kosten van een ERP systeem

Hoewel er redelijk wat informatie beschikbaar is op het internet over ERP systemen, lijkt het haast onmogelijk om te achterhalen hoeveel een gemiddelde ERP implementatie gaat kosten. Dit komt voornamelijk omdat “een gemiddelde ERP implementatie” niet echt voor komt. De kosten voor een ERP implementatie liggen ver uit elkaar. Hoewel het dus moeilijk is om u hier een goede inschatting te geven gaan wij toch proberen om u op weg te helpen.

De reden waarom de kosten voor een ERP implementatie zo ver uiteen ligt komt omdat het afhangt van een aantal variabelen. Wij onderscheiden hier vier hoofdvariabelen die over het algemeen voor het grootste deel de kosten van de implementatie bepalen.

Hoeveelheid gebruikers

Dit is uiteraard een grote invloed op de totale kosten van een ERP implementatie. Veel ERP leveranciers nemen het aantal gebruikers zelfs als uitgangspunt voor de kosten per licentie. Waar vooral op gelet moet worden is hoeveel gebruikers er op hetzelfde moment met het ERP moeten kunnen werken. Ook lopen de kosten op naarmate meer gebruikers meer bevoegdheden binnen het systeem krijgen.

De bedrijfsspecifieke processen

Dat het ERP systeem gaat implementeren heeft ook een grote invloed. ERP systemen moeten altijd aansluiten bij de achtergrond van een bedrijf om waarde toe te voegen. Hoe complexer de bedrijfsprocessen worden, des te meer eisen moeten er gesteld worden aan het ERP systeem. Zo zal over het algemeen binnen de productiesector (helaas) de kosten groter zijn dan voor bedrijven van dezelfde grootte uit de dienstverlenende sector.

Additionele diensten van derde partijen

Het ontwikkelen van een ERP systeem is zeer complex en het is dan ook niet mogelijk om met alle behoeftes van de markt rekening te houden. Veel ERP leveranciers kiezen er daarom voor om samen te werken met ontwikkelaars van derde partijen. Deze zijn gespecialiseerd in niches en kunnen zeer veel waarde aan het ERP systeem toevoegen. Hoe meer van deze diensten echter nodig zijn, hoe hoger de kosten voor de implementatie worden.

Specificaties

Een ERP systeem kan alleen maar waarde creëren als dit goed aansluit op de bedrijfsprocessen van het bedrijf. Omdat ieder bedrijf anders is, lukt het daarom vaak niet om een ERP systeem te integreren zonder het op maat te maken.
Dit specificeren van het ERP systeem kan echter zeer kostbaar worden en vergt veel programmeerwerk. De kosten kunnen vooral oplopen wanneer u zelf de kennis niet in huis heeft om dit te doen en moet terug vallen op externe consultants en programmeurs.

Als wij uitgaan van eenzelfde soort bedrijf; dus eenzelfde aantal gebruikers dan kunt u rekenen op implementatiebudget tussen de 2000 en 10 000 euro per gebruiker. Helaas zijn de ERP systemen in de productiesector complexer en dat merkt u in de prijs. Het is voor deze sector dan ook eerder gebruikelijk om ongeveer 5000 euro uit te geven.

×

ERP informatiepakket aanvragen

Aanvragen