Klassieke voordelen van ERP

ERP systemen kunnen enorme voordelen opleveren voor bedrijven die in de productiesector actief zijn. De achtergrond van het bedrijf speelt een belangrijke rol welke winst er met het systeem kan worden behaald.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om met een ERP systeem data te verzamelen en analyseren om de capaciteitsplanning binnen het productieproces te verbeteren. Hoewel het natuurlijk voor alle bedrijven goed is om de werkvloer efficiënt te gebruiken, kunt u zich voorstellen dat geavanceerde Master Production Schedules (MPS), waar met voorspellingen de toekomstige vraag en productie zeer precies aan elkaar worden gekoppeld, vooral belangrijk zijn voor bedrijven die tegen de grenzen van hun productiecapaciteit lopen.

Deze bedrijfsspecifieke toepassingen en voordelen van ERP binnen de maakindustrie zullen in andere artikelen op deze site uitgebreid aan de orde komen. Voorlopig concentreren wij ons op voordelen die met ERP mogelijk zijn voor vrijwel alle producenten.

Eenmalige invoer, meerdere voordelen

Een ERP software is een “overkoepelend” systeem is met verschillende modules voor bijvoorbeeld Human Resource Management (HRM), Materials Requirement Planning (MRP I), Supply Chain Management (SCM), Inkoop en Sales. Omdat al deze subsystemen worden beheerd binnen het “bedrijfsbrede” ERP systeem betekent dit dat alle data die wordt ingevoerd meteen terecht komt in een centrale database.

Dit voordeel klinkt in de eerste instantie misschien niet zo indrukwekkend, maar dat is het zeker wel. Eenmalige invoer van data bespaart tijd die uw werknemers anders wellicht productiever kunnen besteden. Van verkoop, naar inkoop naar productie: iedere keer moet er data worden overgenomen als de modules als los staande systemen naast elkaar blijven bestaan.

Een tweede voordeel van de eenmalige invoer is dat de data betrouwbaarder is omdat er weinig ruimte is voor menselijke fouten. Bij iedere administratieve handeling wordt de kans op verkeerde invoer groter. Bij gebruik van data uit een centrale database is iedereen zeker dat er met dezelfde data wordt gewerkt.

Een laatste voordeel is dat wanneer gegevens in het ERP systeem worden gebruikt, de data direct voor iedereen zichtbaar is die daartoe bevoegd is. De data over verschillende bedrijfsprocessen kunnen relatief makkelijk worden verboden. Het verband tussen bijvoorbeeld een verkooporder en een benodigde personeelsinzet direct inzichtelijk.

×

ERP informatiepakket aanvragen

Aanvragen