6 Populaire misverstanden over ERP

ERP zorgt voor meer en ingewikkelde procedures

Wanneer u een ERP systeem gaat implementeren moet u zich voorbereiden op een grote transformatie van uw bedrijf. Medewerkers moeten getraind worden in een nieuwe manier van werken. ERP moet ook zeker niet als “project” gezien worden; het zal de werkwijze van uw onderneming stevig door elkaar schudden.

Wanneer de implementatie van het ERP goed is gegaan en de medewerkers zijn adequaat geïnformeerd en getraind dan zullen de processen in een bedrijf sterk vereenvoudigen. Het is een misvatting dat alle gebruikers van ERP kennis en affiniteit moeten hebben met IT.

ERP is alleen voor grote bedrijven

Het is niet waar dat ERP alleen geschikt is voor grote bedrijven. Hoewel de implementatie van ERP bijna altijd een aanzienlijke investering vergt in geld en tijd, is de ERP markt dusdanig gediversifieerd dat er een goed oplossing is voor vrijwel iedere grootte bedrijf. Zo hebben SAP en Odoo ERP oplossingen vanaf 1 gebruiker.

De keuze voor een ERP systeem is een beslissing van het Management

Dit is een strategie waarbij het oude (vertrouwde) IT systeem wordt gebruikt, naast het nieuwe systeem. Dit zorgt er voor dat gebruikers de tijd nemen om aan het nieuwe systeem te wennen, terwijl zij het oude systeem tijdelijk blijven gebruiken. Hoewel dit wellicht als een logische optie klinkt, is slechts 10 procent van de bedrijven hier in geïnteresseerd.

ERP Cloud oplossingen ondersteunen alleen basis functionaliteiten

Er zijn cloud oplossingen voor ERP systeem die zeer uitgebreid zijn en uitstekend kunnen aansluiten bij uw bedrijfsvoering. Van SCM tot CRM en MRP: tegenwoordig kunnen cloudoplossing even uitgebreid en complex zijn als “on premise” ERP systemen. Cloudoplossingen hebben daarnaast veel voordelen, zoals een lagere initiële investering in het systeem.

Een ERP systeem in de cloud kan niet worden aangepast

Dit is een hardnekkige mythe. ERP systemen in de cloud kunnen zeer zeker wel worden aangepast aan de specifieke behoeftes van de klant. Een alles-in-één ERP oplossing voldoet zelden, er is altijd wel een mate van specificatie nodig. Leveranciers van Cloud ERP oplossingen weten dit uiteraard ook en bieden, net als andere aanbieders, vaak uitgebreide mogelijkheden om de oplossing goed bij het bedrijf te laten passen.

Het is beter om geen hosted ERP oplossing te kiezen omdat bij een internetstoring dan niet verder kan worden gewerkt

Het is misschien niet helemaal eerlijk om dit “misverstand” in het rijtje te plaatsen. Het is namelijk deels waar: voor het functioneren van hosted ERP oplossingen heeft u een stabiele internet verbinding nodig. Hoewel bij een on-premise ERP systeem gewoon kan worden doorgewerkt bij een internetstoring, is het goed om in het achterhoofd te houden hoe belangrijk internet is bij de dagelijkse gang van uw bedrijf. Veel bedrijven kunnen sowieso nauwelijks meer werken als er een internetstoring is. Ook met een on-premise systeem liggen de werkzaamheden dan stil. Gelukkig zijn in Nederland de verbinding over het algemeen zeer betrouwbaar en komt dit relatief weinig voor.

×

ERP informatiepakket aanvragen

Aanvragen